SPaudio HYPA A400

Fórum převážně vážně o zesilovačích.
danhard
Trvalý BAN
Příspěvky: 576
Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od danhard »

Federmann píše:danhard píše: O tom, že se magnetickým polem naindukuje stejné napětí do pláště i do vnitřního "stíněného" vodiče koaxiálu, se mě nepodařilo ho poučit, ani když jsem mu předložil k vyzkoušení jednoduchý a jednoznačný experiment, kdy změří napětí na kabelu provléknutým středem síťového toroidu. Důkaz s Maxwellovými rovnicemi a křivkovými integrály jsem tedy ještě nezkoušel, i když kdo ví, třeba by se Federmann poté praštil do čela se slovy : Vždyť je to v těch Maxwellkách tak jasné ! ó děkuji Danhárde, že jsi mě vyvedl z temnot nevědění ! :lol:

Federmann odpovídá:

Jenže rušení většinou nemá jen magnetickou složku! Zase odbočení od tématu! Zase zavádějící text zcela od problematiky, zcela popírající odlišnou odolnost koaxiálních vedení od vedení jiných!
vladzin píše: Danhard má úmyslně krátkou paměť. Dobře si pamatuji, že jste to už tady řešili. A raději to přešel bez povšimnutí, aby se na to zapomnělo.
Stejně tak, raději zapomněl na mou otázku, kolik má přechodový odpor to relátko, co připojuje opožděně repro soustavy?
Ale nikoliv Vladzine, co si pamatuji, tak Federmann odpověděl, že ten primitivní experiment není schopen změřit. Také jste tak neschopný ? Stačí na to obycejný voltmetr, kus koaxiálu a síťový toroid. Naindukované napětí při zapnutém toroidu bude cca 0,3V. Taky můžete toroid zapnout/vypnout, abyste měl jistotu, co způsobuje jen magnetické pole toroidu.
Co se týče kontaktů, tak odpověď je jednoduchá: přechodový odpor bude takový, jaké relé tam dáte. A protože nevím co tam pan Bunta má, tak ani nemůžu věštit, kolik jeho relé má. Taky jsem odpověděl, ať se na takové technické detaily obrátíte na p. Buntu a on také na slovanetu uvedl graf výrobce s distriubovaným rozložením odporů kontaktů.
Přímý odkaz sem dát kvůli něčí debilitě nemohu.
vladzin
Nadějný Hi-Fi_sta
Příspěvky: 551
Registrován: pon 28. bře 2011 22:24:39

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od vladzin »

danhard píše:Ale nikoliv Vladzine, co si pamatuji, tak Federmann odpověděl, že ten primitivní experiment není schopen změřit. Také jste tak neschopný? Stačí na to obycejný voltmetr, kus koaxiálu a síťový toroid. Naindukované napětí při zapnutém toroidu bude cca 0,3V. Taky můžete toroid zapnout/vypnout, abyste měl jistotu, co způsobuje jen magnetické pole toroidu.
Co se týče kontaktů, tak odpověď je jednoduchá: přechodový odpor bude takový, jaké relé tam dáte. A protože nevím co tam pan Bunta má, tak ani nemůžu věštit, kolik jeho relé má. Taky jsem odpověděl, ať se na takové technické detaily obrátíte na p. Buntu a on také na slovanetu uvedl graf výrobce s distriubovaným rozložením odporů kontaktů.
Přímý odkaz sem dát kvůli něčí debilitě nemohu.
Díky, beru to jako seriózní odpověď a také návod na zajímavý experiment. Odkaz mi můžete poslat soukromou zprávou. To myslím není omezeno. vladzin
Uživatelský avatar
Federmann
Administrátor
Příspěvky: 2575
Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Kontaktovat uživatele:

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od Federmann »

danhard píše:Ale nikoliv Vladzine, co si pamatuji, tak Federmann odpověděl, že ten primitivní experiment není schopen změřit. Také jste tak neschopný ? Stačí na to obycejný voltmetr, kus koaxiálu a síťový toroid. Naindukované napětí při zapnutém toroidu bude cca 0,3V. Taky můžete toroid zapnout/vypnout, abyste měl jistotu, co způsobuje jen magnetické pole toroidu.
danharde, danharde: Nevím jak přesně to s tím magnetickým polem myslíte, ale jediné kloudné vysvětlení by bylo, že zůstane jako zbytkové v důsledku hysterezní křivky materiálu toroidu, po vypnutí elektrického proudu, ale to jste zřejmě na mysli neměl. Navíc by takové indikované napětí nebylo vůbec žádné, neboť by nebyla žádná změna magnetického toku a ani by se vodič v magnetickém poli zřejmě nepohyboval!

Pokud máte na mysli vznik magnetického pole v důsledku průtoku proudu vinutím toroidu, pak jde vždy o pole elektromagnetické a neumím si vůbec představit, že vy tyto svázané pole od sebe dokážete vzájemně izolovat! Ale jako pokus to bylo dobré!


Dalo by se vedení zapojit jako stíněný vodič (koaxiál) a srovnávat jej s se stíněnou dvojlinkou, ale zde musíme použít trochu jinou techniku než měření multimetrem na rozsahu 0,3V! Nebavíme se totiž primárně o indukovaném napětí ale o potlačení rušení, tedy o rozdílu naindukovaných napětí! Na vstup bychom museli připojit zdroj signálu, třeba s napětím 0V (jen odpor nahrazující zdroj signálu) a měřit napětí na výstupu vedení, ale ne v řádu 0,3V ale v řádu rušení a to je -100÷-140dB, tedy v μV a menší, načež nám již multimetr nevystačí, ale možná by se dala využít pro toto měření zvuková karta. Nezapomeňte, že v reálu máme vždy rušení proudovým, elektrostatickým a elektromagnetickým polem a vždy jako součet všech tří, třebaže některé pole mže být dominantní a jiné méně.

B.F.
Uživatelský avatar
strakat
NNN
Příspěvky: 346
Registrován: úte 01. pro 2009 12:13:40

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od strakat »

Čo tak to vyskúšať a nemudrovať od počítača? Tiež by ma zaujímalo akú zvukovku by ste doporučil na dané meranie pri úrovni 100-140 dB.
Federmann píše:Nezapomeňte, že v reálu máme vždy rušení proudovým, elektrostatickým a elektromagnetickým polem a vždy jako součet všech tří, třebaže některé pole mže být dominantní a jiné méně.
Trcohu nechápem, načo to rozoberáte. Je jedno ktoré pole to bude, ide o to že sa naindukuje do tienenia aj do vnútorného vodiča. Tiež mi príde vedľajšie že prípadný rozdiel medzi nimi bude rádovo v μV.
danhard
Trvalý BAN
Příspěvky: 576
Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od danhard »

Federmanne, protože jsem nechtěl aby Vladzin vypadal jako úplný bl.bec, tak jsem odpověď adresoval jemu a vysvětloval jsem mu to jazykem začínajícího elektrikáře. Zmiňuji tam síťový toroid a zapnout pro normálně myslícího člověka znamená zapnout ho do sítě, připojit na něj jmenovité napětí.

Pro natvrdlé blondýnky to znamená, že na primární vinutí transformátoru připojíte dva vodiče (blondýnky, musíte to přiletovat cínem, obyčejný uzel nestačí !) a druhé konce vodičů strčíte do zásuvky, tam co má dírky, ten kolík, to je cosinus fí, ten zapojovat nemusíte, ten už má transformátor dostatečný.
Jak zapojíte plus a mínus je jedno, v elektrárně je černoch, ten točí klikou a pořád tim ten plus a mínus střídá a proto do toho trafa zapnete proud střídavý !
Ideální je na to takovej kabel, říká se mu síťová šňůra, s tou to snad nepopletete.
Federmann píše:Nebavíme se totiž primárně o indukovaném napětí ale o potlačení rušení, tedy o rozdílu naindukovaných napětí!
Ale copak, copak Federmanne, nějaká změna v názoru ?
http://www.federmann.cz/index.php/nf-te ... edeni.html
"Opět vidíme oba vodiče, ale oba jsou od elektromagnetického pole odstíněny. Rušivé elektromagnetické pole nepronikne ke středním vodičům a nevytvoří indukované napětí.
Samozřejmě na stínění nám elektromagnetické pole indukované napětí vytvoří. Stínění můžeme na jednom konci připojit na neživý vodič, však nesmíme tak nikdy učinit i na druhém konci."
Uživatelský avatar
Federmann
Administrátor
Příspěvky: 2575
Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Kontaktovat uživatele:

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od Federmann »

strakat píše:Čo tak to vyskúšať a nemudrovať od počítača? ...Trcohu nechápem, načo to rozoberáte. Je jedno ktoré pole to bude, ide o to že sa naindukuje do tienenia aj do vnútorného vodiča. Tiež mi príde vedľajšie že prípadný rozdiel medzi nimi bude rádovo v μV.
Jenže ten vemni nepatrný rozdíl to je to rušení, které je vidět třeba na Vaňkovém měření a je jasně vidět, že je v oblasti -100÷-140db a to ještě po případném zesílení +20dB!
vladzin
Nadějný Hi-Fi_sta
Příspěvky: 551
Registrován: pon 28. bře 2011 22:24:39

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od vladzin »

Federmann píše:
Jenže ten vemni nepatrný rozdíl to je to rušení, které je vidět třeba na Vaňkovém měření a je jasně vidět, že je v oblasti -100÷-140db a to ještě po případném zesílení +20dB!
Je to přesně tak. A v tom programu ARTA to FFT krásně ukáže. Díky tomu měření pozadí jsem se donutil přemístit desku přepínačů v předzesilovači a odměnou je, že po zapnutí řetězce je v repro absolutní ticho. A zvuk se stal ještě transparentnější.
Uživatelský avatar
Federmann
Administrátor
Příspěvky: 2575
Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Kontaktovat uživatele:

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od Federmann »

danhard píše: Pro natvrdlé blondýnky to znamená, že na primární vinutí transformátoru připojíte
danharde, danharde: opět dokonale kličkujete! Plete se vám pole magnetické a elektromagnetické, jsou to naprosto odlišné pole!
Federmann píše:Pokud máte na mysli vznik magnetického pole v důsledku průtoku proudu vinutím toroidu, pak jde vždy o pole elektromagnetické a neumím si vůbec představit, že vy tyto svázané pole od sebe dokážete vzájemně izolovat! Ale jako pokus to bylo dobré!
Změřte nejdříve, nikoliv indukované napětí, ale jejich rozdíl což je velikost rušení a pak teprve můžete tvrdit, že je rušení stejné či rozdílné. Nejlépe by to bylo změřit současně dvěma kanály. Vedení zapojit jako stíněnou dvojlinku a změřit rozdíl mezi stíněnými vodiči a stíněným vodičem a stíněním, přičemž by se měřící zem zapojila na stíněný vodič, který bude společný pro obě vedení.
Uživatelský avatar
Federmann
Administrátor
Příspěvky: 2575
Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Kontaktovat uživatele:

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od Federmann »

vladzin píše: Je to přesně tak. A v tom programu ARTA to FFT krásně ukáže. Díky tomu měření pozadí jsem se donutil přemístit desku přepínačů v předzesilovači a odměnou je, že po zapnutí řetězce je v repro absolutní ticho. A zvuk se stal ještě transparentnější.
To pozadí je průnik rušení z okolí vedení a vůbec nezáleží na jeho původu. Vždy se musí potlačit naprosto dokonalým stíněním, či velmi přesným odečtením. Pokud je jeden vodič stínění a druhý stíněný, již to je dostatečný důvod, aby jejich podmínky nebyly identické a byl v indukovaném napětí rozdíl, který se k užitečnému signálu přičte!
vladzin
Nadějný Hi-Fi_sta
Příspěvky: 551
Registrován: pon 28. bře 2011 22:24:39

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od vladzin »

strakat píše:Čo tak to vyskúšať a nemudrovať od počítača? Tiež by ma zaujímalo akú zvukovku by ste doporučil na dané meranie pri úrovni 100-140 dB.


Trcohu nechápem, načo to rozoberáte. Je jedno ktoré pole to bude, ide o to že sa naindukuje do tienenia aj do vnútorného vodiča. Tiež mi príde vedľajšie že prípadný rozdiel medzi nimi bude rádovo v μV.
Zvukovku můžete použít prakticky jakoukoliv, která má rozlišení 24bit. V nových ZD to zvládají i ty integrované. Ale samozřejmě si musíte nainstalovat program ARTA. vladzin
Uživatelský avatar
Federmann
Administrátor
Příspěvky: 2575
Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Kontaktovat uživatele:

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od Federmann »

Vidím, že zde konečně vzniká něco velmi důležitého pro ty co mají nedostatek zkušeností a těch je vždy málo, a to je cesta, jak jakýkoliv zesilovač dotáhnout po stránce mechanického uspořádání jeho dílů k nejlepším elektrickým parametrům. To mechanické uspořádání nemůže vlastnosti zesilovače nikdy zlepšit, ale může zaručit, že se výrazně vinou nesprávného uspořádání a chybného zemnění a rušení nezhorší!
danhard
Trvalý BAN
Příspěvky: 576
Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od danhard »

Změřte si to jak chcete Federmanne, ale vy opakovaně a písemně tvrdíte, že u koaxiálu "Rušivé elektromagnetické pole nepronikne ke středním vodičům a nevytvoří indukované napětí.", čili že se do středního vodiče naindukuje velmi málo a velmi rozdílně než do stínícího pláště a je mě celkem jedno, jaké pole generuje ten toroid.

A neodvádějte to na nějaké zvukovky a podobně. Jestli se do vnitřního vodiče naindukuje nula-nula-nic, nebo 300mV snad poznáte na čemkoliv. To rušení od transformátoru tam je dominantní a je na 50Hz.
vladzin
Nadějný Hi-Fi_sta
Příspěvky: 551
Registrován: pon 28. bře 2011 22:24:39

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od vladzin »

Federmann píše:Vidím, že zde konečně vzniká něco velmi důležitého pro ty co mají nedostatek zkušeností a těch je vždy málo, a to je cesta, jak jakýkoliv zesilovač dotáhnout po stránce mechanického uspořádání jeho dílů k nejlepším elektrickým parametrům. To mechanické uspořádání nemůže vlastnosti zesilovače nikdy zlepšit, ale může zaručit, že se výrazně vinou nesprávného uspořádání a chybného zemnění a rušení nezhorší!
To stínění signálové země jsem už viděl i jako řešení pro kabely na propojení CD a předzesilovače. Daly by se k tomuto účelu použít také mikrofonní symetrické kabely, kdy vede jak signálová zem tak plus vodič uvnitř opletení stínění? A jak to propojit? vladzin
danhard
Trvalý BAN
Příspěvky: 576
Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od danhard »

Federmann píše:Vidím, že zde konečně vzniká něco velmi důležitého pro ty co mají nedostatek zkušeností a těch je vždy málo, a to je cesta, jak jakýkoliv zesilovač dotáhnout po stránce mechanického uspořádání jeho dílů k nejlepším elektrickým parametrům. To mechanické uspořádání nemůže vlastnosti zesilovače nikdy zlepšit, ale může zaručit, že se výrazně vinou nesprávného uspořádání a chybného zemnění a rušení nezhorší!
To máš pravdu Federmanne, ty si s těma modulama HQQF můžeš šíbovat po krabici jak chceš, ale jediné čeho dosáhneš je, že se konstrukční nedostatky neprojeví v tak markantní podobě, jako feritová perla na výstupu (mimochodem tě na její nevhodnost upozorňovali na diy-audio ještě u předchozího pokusu o zesilovač).
Uživatelský avatar
Federmann
Administrátor
Příspěvky: 2575
Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Kontaktovat uživatele:

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od Federmann »

strakat píše:Trcohu nechápem, načo to rozoberáte. Je jedno ktoré pole to bude, ide o to že sa naindukuje do tienenia aj do vnútorného vodiča. Tiež mi príde vedľajšie že prípadný rozdiel medzi nimi bude rádovo v μV.
Ty pole jsou mnohem složitější!
1. Proudové pole jsou defakto jen úbytky na vedení, a ty se mi projeví uzavíráním smyčky, třeba spojením zdroje a zesilovače, pak se smyčka uzavírá například přes zásuvku, třebaže je to galvanicky od sítě odděleno, zůstává tam ještě vazba kapacitní ...
2. Elektrostatické pole jsou vzájemné kapacity a pak vše funguje jako kapacitní děliče ...
3. Elektromagnetické pole je charakterizováno elektromagnetickou indukcí ...

A aby to vše nebylo tak jednoduché, tak každé rušivé napětí které vznikne z jakéhokoliv důvodu je ve své podstatě zatíženo impedancí okolních obvodů a ani stejné podmínky z hlediska vzniku rušení nemusí v konečném důsledku znamenat stejně veliké napětí, proto musí platit stejné podmínky s hlediska rušení, ale také s hlediska zatížení dané části vedení, konkrétního vodiče.
danhard
Trvalý BAN
Příspěvky: 576
Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od danhard »

vladzin píše:To stínění signálové země jsem už viděl i jako řešení pro kabely na propojení CD a předzesilovače. Daly by se k tomuto účelu použít také mikrofonní symetrické kabely, kdy vede jak signálová zem tak plus vodič uvnitř opletení stínění? A jak to propojit? vladzin
Panebože Vladzine, vám se asi musí vrazit ta huba do sraček, aby jste si všimnul, že to hovno smrdí :roll:

Už jste si vyzkoušel, jak vám stíní stínění ten vnitřní vodič proti poli toroidu ?
vladzin
Nadějný Hi-Fi_sta
Příspěvky: 551
Registrován: pon 28. bře 2011 22:24:39

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od vladzin »

danhard píše:Panebože Vladzine, vám se asi musí vrazit ta huba do sraček, aby jste si všimnul, že to hovno smrdí :roll:

Už jste si vyzkoušel, jak vám stíní stínění ten vnitřní vodič proti poli toroidu ?
Máte zajímavá přirovnání, to se člověk i zasměje. Ne, ještě jsem ten experiment nerealizoval. Zatím se tu rozvíjí zajímavé myšlenky, takže to vypadá, že ten experiment pojmu daleko sofistikovaněji. Jinak přívod od zasuvky 230V AC nevážu uzel ani jej nepájím, mám na to jeden speciálně vyhrazený kabel s nakrimpovanými fastony. vladzin
danhard
Trvalý BAN
Příspěvky: 576
Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od danhard »

Federmann píše:Ty pole jsou mnohem složitější!
To jsou, ale stačí to vysvětlit pro toto náhradní schema jak se co uplatní :)
danhard
Trvalý BAN
Příspěvky: 576
Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od danhard »

vladzin píše:Máte zajímavá přirovnání, to se člověk i zasměje. Ne, ještě jsem ten experiment nerealizoval. Zatím se tu rozvíjí zajímavé myšlenky, takže to vypadá, že ten experiment pojmu daleko sofistikovaněji. Jinak přívod od zasuvky 230V AC nevážu uzel ani jej nepájím, mám na to jeden speciálně vyhrazený kabel s nakrimpovanými fastony. vladzin
To ani sofistikovaně dělat nemusíte, pokud se vám v hlavě nerozsvítí po tom jednoduchém pokusu a nezjistíte, kde soudruh z Rožnova udělal chybu, tak je to stejně marné.
A na fastony se pěkně namotá ten drát z transformátoru a je to ! Vidím, že si poradíte :lol:
danhard
Trvalý BAN
Příspěvky: 576
Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od danhard »

Federmann píše:Ty pole jsou mnohem složitější!
danhard píše:To jsou, ale stačí to vysvětlit pro toto náhradní schema jak se co uplatní :)
http://www.federmann.cz/images/stories/ ... deni_2.jpg
Uživatelský avatar
Federmann
Administrátor
Příspěvky: 2575
Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Kontaktovat uživatele:

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od Federmann »

danhard píše: Už jste si vyzkoušel, jak vám stíní stínění ten vnitřní vodič proti poli toroidu ?
Zde je nejjednodušší vzít vstupní vodič do zvukovky na opačném konci jej zkratovat a protáhnout opakovaně toroidem, pokud je indukované napětí totožné, po zapnutí toroidu se nesmí zvukovkou měřené pozadí změnit. Nic jednoduššího! Udělat obrázky a pak je zde zveřejnit. Nejlépe zapamatovat pozadí bez zapnutého toroidu a změřit se zapnutým toroidem.
vladzin
Nadějný Hi-Fi_sta
Příspěvky: 551
Registrován: pon 28. bře 2011 22:24:39

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od vladzin »

danhard píše:To ani sofistikovaně dělat nemusíte, pokud se vám v hlavě nerozsvítí po tom jednoduchém pokusu a nezjistíte, kde soudruh z Rožnova udělal chybu, tak je to stejně marné.
A na fastony se pěkně namotá ten drát z transformátoru a je to ! Vidím, že si poradíte :lol:
Tak to se mýlíte. Na vývodech z primáru je samice fastonu a hezky se to do sebe zasune a navíc je to izolováno plastovou krytkou. Protože při práci se síťovým napětím musí být každý velmi opatrný aby nedošlo k elektrickému rázu, který by mohl vést ke zranění nebo dokonce smrti osoby. Denně to do těch manuálů píšu a stejně si někteří nedají pozor a končí to tragicky.
danhard
Trvalý BAN
Příspěvky: 576
Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od danhard »

vladzin píše:Tak to se mýlíte. Na vývodech z primáru je samice fastonu a hezky se to do sebe zasune a navíc je to izolováno plastovou krytkou. Protože při práci se síťovým napětím musí být každý velmi opatrný aby nedošlo k elektrickému rázu, který by mohl vést ke zranění nebo dokonce smrti osoby. Denně to do těch manuálů píšu a stejně si někteří nedají pozor a končí to tragicky.
My co máme 50-ku nemusíme, jsme na to napětí testovaný, 400V se zkouší dvěma prsty a na 230V naslinit :lol:
vladzin
Nadějný Hi-Fi_sta
Příspěvky: 551
Registrován: pon 28. bře 2011 22:24:39

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od vladzin »

danhard píše:My co máme 50-ku nemusíme, jsme na to napětí testovaný, 400V se zkouší dvěma prsty a na 230V naslinit :lol:
Takže, abych si to ujasnil. Protáhnu toroidem stíněný kablík. Stínění připojím na topení, to by mělo být dostatečně uzemněno. Nebo na PE kolík. A na konce toho živého vodiče připojím multimetr v rozsahu 2V AC. Předpokládám, že se tam naindukuje AC. A změřím napětí. Pak bych měl spojit jeden živý konec s tím stíněním a opět provést měření napětí. A teoreticky bych neměl naměřit nic nebo podstatně méně, protože napětí se odečtou.
danhard
Trvalý BAN
Příspěvky: 576
Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od danhard »

vladzin píše:Takže, abych si to ujasnil. Protáhnu toroidem stíněný kablík. Stínění připojím na topení, to by mělo být dostatečně uzemněno. Nebo na PE kolík. A na konce toho živého vodiče připojím multimetr v rozsahu 2V AC. Předpokládám, že se tam naindukuje AC. A změřím napětí. Pak bych měl spojit jeden živý konec s tím stíněním a opět provést měření napětí. A teoreticky bych neměl naměřit nic nebo podstatně méně, protože napětí se odečtou.
http://www.federmann.cz/images/stories/ ... deni_2.jpg
Stínění si připojte kam chcete, nebo ho nemusíte připojit nikam, měříte napětí indukované do vodiče, přesně podle schematu, tedy napětí A1 - A1* pro vnitřní vodič (podle Federmannova nesmyslu nulové) a B1 - B1* pro vodič pláště (rušivé napětí Vc).
danhard
Trvalý BAN
Příspěvky: 576
Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od danhard »

Taky si vyzkoušejte, jestli je ten váš měřák odolný proti souhlasnému rušení, abyste neměřil nesmysly.
Pokud zkratované vstupní klabely připojíte na zem, necháte "plavat", nebo je připojíte třeba na fázi, tak multimetr musí ukazovat 0, nebo nějaké minimum (offset, šum).
vladzin
Nadějný Hi-Fi_sta
Příspěvky: 551
Registrován: pon 28. bře 2011 22:24:39

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od vladzin »

danhard píše:http://www.federmann.cz/images/stories/ ... deni_2.jpg
Stínění si připojte kam chcete, nebo ho nemusíte připojit nikam, měříte napětí indukované do vodiče, přesně podle schematu, tedy napětí A1 - A1* pro vnitřní vodič (podle Federmannova nesmyslu nulové) a B1 - B1* pro vodič pláště (rušivé napětí Vc).
Takže jsem právě ukončil experiment a mezi body A1 - A1* jsem naměřil po zapnutí toroidu napětí 250mV AC. Mezi body B1-B1* jsem také naměřil napětí 250mV AC. A když jsem vodič (stínění) připojil na kolík PE, tak jsem mezi body A1-A1* naměřil také 250mV.
Tak, a co teď s tím?
danhard
Trvalý BAN
Příspěvky: 576
Registrován: úte 29. čer 2010 10:11:51

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od danhard »

vladzin píše:Takže jsem právě ukončil experiment a mezi body A1 - A1* jsem naměřil po zapnutí toroidu napětí 250mV AC. Mezi body B1-B1* jsem také naměřil napětí 250mV AC. A když jsem vodič (stínění) připojil na kolík PE, tak jsem mezi body A1-A1* naměřil také 250mV.
Tak, a co teď s tím?
No nic, akorát jste si ověřil platnost poučky, kterou si tady Federmann vyznačil červeně
http://forum.federmann.cz/viewtopic.php ... 7&start=23
a taky nesmyslnost tohoto článku
http://www.federmann.cz/index.php/nf-te ... edeni.html
Asi je na čase, aby Federmann zase "totálně změnil pohled" :lol: a přestal si vymýšlet bludy.

Aplikace tohoto nesmyslu u vás neudělala tolik paseky, snížil se akorát průřez zemního propojení a mezi zemí a signálovým vodičem vznikla malá smyčka, do které se toho moc nenaindukuje (tedy těch pár set uV v FM pásmu určitě, ale to na zvuku většinou nepoznáte) a v porovnání se zbytkem kabeláže je to nepodstatné. To ovšem neznamená, že by to bylo správně.
vladzin
Nadějný Hi-Fi_sta
Příspěvky: 551
Registrován: pon 28. bře 2011 22:24:39

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od vladzin »

danhard píše:No nic, akorát jste si ověřil platnost poučky, kterou si tady Federmann vyznačil červeně
http://forum.federmann.cz/viewtopic.php ... 7&start=23
a taky nesmyslnost tohoto článku
http://www.federmann.cz/index.php/nf-te ... edeni.html
Asi je na čase, aby Federmann zase "totálně změnil pohled" :lol: a přestal si vymýšlet bludy.

Aplikace tohoto nesmyslu u vás neudělala tolik paseky, snížil se akorát průřez zemního propojení a mezi zemí a signálovým vodičem vznikla malá smyčka, do které se toho moc nenaindukuje (tedy těch pár set uV v FM pásmu určitě, ale to na zvuku většinou nepoznáte) a v porovnání se zbytkem kabeláže je to nepodstatné. To ovšem neznamená, že by to bylo správně.
Já bych řekl, že průřez zemního propojení mám stále stejný. Stínění obou vodičů, jak signálu, tak signálové země je připojeno jen na straně vstupu zesilovače. Tak na to upozorňuje pan Federmann, že musí být připojeno jen na jedné straně.
Nevím jestli ten experiment odráží, tak zcela ten problém toho rušení. Spíše bych řekl, samozřejmě laickým pohledem, že rozhodující není napětí naindukované na koncích toho jednoho vodiče, ale podstatné jestli se něco objeví jako spád napětí mezi signálovou zemí a signálovým vodičem. Proto, zřejmě správným postupem by mělo být zapojení na tu zvukovku a změřit v programu ARTA, jestli se objevilo nějaké napětí mezi signálovým vodičem a signálovou zemí. Za předpokladu, že oba procházejí tím středem toho toroidu.
vladzin
Uživatelský avatar
Federmann
Administrátor
Příspěvky: 2575
Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Kontaktovat uživatele:

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od Federmann »

Federmann píše:danharde, danharde: opět dokonale kličkujete! Plete se vám pole magnetické a elektromagnetické, jsou to naprosto odlišné pole!
danhard píše: http://www.federmann.cz/index.php/nf-te ... edeni.html Asi je na čase, aby Federmann zase "totálně změnil pohled" :lol: a přestal si vymýšlet bludy.
danharde danharde, je třeba si pouze konečně udělat pořádek v pojmech a více dávat pozor na jednotlivé pole, ba dokonce jejich složky a nemíchat je neustále do sebe!

Je třeba si uvědomit o jaké složky jde. Elektromagnetické pole má dvě na sebe navzájem kolmé složky a to složku elektrickou a složku magnetickou. Složku elektrickou odstíní elektrické stínění a složku magnetickou magnetické stínění.

Pro složku elektrickou postačí vodič, kterým je nejspíše měděný oplet, ale pro složku magnetickou by musel být oplet z feromagnetického materiálu, tedy železný, což ve Vladzinem měřeném případě zjevně (µr mědi=0,999 990) feromateriál není!

Ale jinak jako další pokus o odbočení zcela mimo mísu dobrý! Daněčku, Daněčku, za těch pár párů desetiletí by jste již mohl mít v takové problematice celkem jasno a umět rozlišit vodič od nevodiče, jak v poli proudovém, elektrickém či magnetickém a nemystifikovat stále přítomné. Někteří lidé jsou sice hůře vzdělavatelní, ale vy zřejmě obzvláště.
Uživatelský avatar
strakat
NNN
Příspěvky: 346
Registrován: úte 01. pro 2009 12:13:40

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od strakat »

Federmann, však vy to na nás len hráte. Pretože ináč si neviem vysvetliť keď v článku http://www.federmann.cz/index.php/nf-te ... edeni.html o koafiálnom kábli píšete "Nyní již vidíme, že oba vodiče nemáme ve stejném elektromagnetickém poli, rušivé elektromagnetické pole nepronikne ke střednímu vodiči a nevytvoří indukované napětí."
Predpokladám že id o klasický koaxiál s obidvomi vodičmi z medi. Čo sa teda neindukuje do stredného vodiča?? Elektircké či magnetické rušenie???? V rovnakom článku však píšete "Naprostá neznalost elektrotechniky a její základů" síce v inej súvislosti, ale ako sebareflexia je to dobré. Zamyslite sa už konečne nad sebou, veď si už ani nepamätáte čo ste kde napísal. Je toho na vás asi veľa, ešteže sú prázdniny :-)
vladzin
Nadějný Hi-Fi_sta
Příspěvky: 551
Registrován: pon 28. bře 2011 22:24:39

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od vladzin »

Federmann píše: danharde danharde, je třeba si pouze konečně udělat pořádek v pojmech a více dávat pozor na jednotlivé pole, ba dokonce jejich složky a nemíchat je neustále do sebe!

Je třeba si uvědomit o jaké složky jde. Elektromagnetické pole má dvě na sebe navzájem kolmé složky a to složku elektrickou a složku magnetickou. Složku elektrickou odstíní elektrické stínění a složku magnetickou magnetické stínění.

Pro složku elektrickou postačí vodič, kterým je nejspíše měděný oplet, ale pro složku magnetickou by musel být oplet z feromagnetického materiálu, tedy železný, což ve Vladzinem měřeném případě zjevně (µr mědi=0,999 990) feromateriál není!

Ale jinak jako další pokus o odbočení zcela mimo mísu dobrý! Daněčku, Daněčku, za těch pár párů desetiletí by jste již mohl mít v takové problematice celkem jasno a umět rozlišit vodič od nevodiče, jak v poli proudovém, elektrickém či magnetickém a nemystifikovat stále přítomné. Někteří lidé jsou sice hůře vzdělavatelní, ale vy zřejmě obzvláště.
Takže jestli jsem to dobře pochopil, nejlepší by bylo stínit transformátor nějakám ocelovým plechem, aby se omězil vliv magnetického pole a proti elektrickému poli chrání stínění přívodních nf káblíků.
Uživatelský avatar
Bobby
NNN
Příspěvky: 166
Registrován: sob 26. pro 2009 22:21:48

Re: SPaudio HYPA A400

Nový příspěvek od Bobby »

Federmann, nezda sa ti ubohe tapetovat tu farebnym pismom s velkym fontom, ked si ostatnym tu moznost zakazal ?
Odpovědět