"Hi-Fi svět" federmann.cz

Fórum převážně vážně nejen o Hi-Fi, zesilovačích a počítačích.
Právě je úte 13. lis 2018 3:21:37

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Pravidla fóra


Patero:

1. Při registraci uváděj pravdivé kontaktní informace, web má vyšší míru zabezpečení a registraci musíš potvrdit. O dění na webu budeš dle vlastního nastavení průběžně informován na uvedený e-mail.
2. Nepoužívej více účtů. Při jakýchkoliv problémech se svým účtem se obrať e-mailem na administrátora fóra.
3. Nezakládej stejná témata, která již někdo založil.
4. Neodváděj diskuzi od tématu, piš pouze příspěvky, které chceš sdělit všem, pro ostatní příspěvky a komunikaci využij SZ (soukromé zprávy) ICQ či jiný neveřejný komunikační kanál.
5. Dodržuj pravidla Net-etikety. POMNI: co nechceš, aby bylo činěno tobě, nečiň ty jiným, kde začínají práva druhých, tvé práva končí.



BANER na váš web, následující text stačí jen překopírovat a vložit:
<a href=" http://www.federmann.cz"><img src=" http://www.federmann.cz/images/stories/image437.gif" width="60" height="54" alt=" federmann.cz-Analog Audio"></a>



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Výpočet úbytku napětí na vedení
Nový příspěvekNapsal: úte 12. pro 2017 14:14:17 
Offline
Začátečník

Registrován: úte 12. pro 2017 14:12:29
Příspěvky: 4
Dobrý den,

Mohl by mi někdo prosím pomoct s následujícím příkladem ?

Potřeboval bych poradit jak vypočítat úbytek napětí na následujícím vedení.

Mám k dispozici zdroj s primárním napájením 230V/AC se sekundárním výstupem 60-63V AC, výkon má 500W. Tento zdroj napájí optické NODY, které mají výkon 15W, pracují při napětí 30-65V. Je jich celkem 6 a jsou od sebe různě daleko. Kabel je použitý optický hybridní 24vl, který má v sobě CYKY 2x2,5 mm, tzn, že elektrika jde rovnou v optickém kabelu - má odpor 7,75 ohmu/km. Pro větší přehlednost přikládám schéma. Potřeboval bych poradit zda budu mít dostatečné napětí na posledním z těchto NODÚ. Může mi někdo poradit ?

https://www.imgup.cz/image/LZQB


Děkuji


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 12. pro 2017 14:54:15 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
Jednoduchá matematika
Spotřeba 6*14W=84W
První část vedení 1500m*2*7,75=23,25ohm
Zkrat po1500m = 60V/23,25=2,58A
při 30V a příkonu 84W, potřebuješ proud I=2,8A a ten to nedá ani do zkratu po první části vedení, ne tak při napětí 30V či ještě dále.

Nemá to řešení, leda napájet větším napětím a nebo zcela jinak.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 12. pro 2017 16:13:48 
Offline
Začátečník

Registrován: úte 12. pro 2017 14:12:29
Příspěvky: 4
Děkuji.

Mám ještě jednu otázku, jak by se to počítalo pokud by k prvnímu nodu bylo třeba jen 300m viz obrázek. Jak by se to počítalo u dalších, abych si byl jist jestli dostanu u všech dalších minimálně těch 30V při kterých ještě optický NOD pracuje. Posílám i datasheet NODU - https://vectortechnologies.com/wp-conte ... 751_en.pdf

Předpokládám že nás zajímají hlavně tyto hodnoty:

Voltage range: remote powering 30 - 65 V AC
Max. Current for RF / AC IN ports 0 / 0.75 A
Power consumption < 14 W

Obrázek schématu: https://www.imgup.cz/image/LZcj


Děkuji za odpověď


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 12. pro 2017 16:27:27 
Offline
Začátečník

Registrován: úte 12. pro 2017 14:12:29
Příspěvky: 4
Zasílám ještě použitý zdroj v našem případě ZDN6010500

https://www.imgup.cz/image/LZcd


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: úte 12. pro 2017 18:30:13 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
Příklad výpočtu:

Maximální odběr 0,75A * 7ks = 5,25A
300m vedení odpor 0,3*2*7,75=4,65ohmu
Maximální úbytek v prvním uzlu 4,65*5,25=24,4V
Minimální napětí v prvním uzlu 63-24,4=38,6V

Dále směrem dolů 0,75A*2=1,5A
260m*2*7,75mohm=4,03ohm
4,03*1,5=6,05V
38,6-6,05=32,55V

Dále směrem dolů 0,75A*1=0,75
250m*2*7,75mohm=3,85ohm
3,85*0,75=2,9V
32,55-2,9=29,65V

počítáním vodorovně od prvního uzlu dojdeme k výsledku, že úbytky budou větší a dostaneme se pod 30V hranici.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: stř 13. pro 2017 8:40:07 
Offline
Začátečník

Registrován: úte 12. pro 2017 14:12:29
Příspěvky: 4
Díky za odpověď, akorát mi nějak nesedí odběr NODU, dle datasheet, když si spočítám že při 30V a výkonu 14W vychází 0,466 A max a ne udávaných 0,75 A.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Nový příspěvekNapsal: čtv 14. pro 2017 7:50:07 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
Jde o to co je příkon a výkon, výkon je uváděn 14W, ale odběr (příkon) je uváděn 0,75A max., navíc to může být pulzní.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron


POWERED_BY
Český překlad – phpBB.cz