[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/session.php on line 1056: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4762: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4765: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
"Hi-Fi svět" federmann.cz • Zobrazit téma - Výkonový generátor

"Hi-Fi svět" federmann.cz

Fórum převážně vážně nejen o Hi-Fi, zesilovačích a počítačích.
Právě je ned 15. pro 2019 12:36:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Pravidla fóra


Patero:

1. Při registraci uváděj pravdivé kontaktní informace, web má vyšší míru zabezpečení a registraci musíš potvrdit. O dění na webu budeš dle vlastního nastavení průběžně informován na uvedený e-mail.
2. Nepoužívej více účtů. Při jakýchkoliv problémech se svým účtem se obrať e-mailem na administrátora fóra.
3. Nezakládej stejná témata, která již někdo založil.
4. Neodváděj diskuzi od tématu, piš pouze příspěvky, které chceš sdělit všem, pro ostatní příspěvky a komunikaci využij SZ (soukromé zprávy) ICQ či jiný neveřejný komunikační kanál.
5. Dodržuj pravidla Net-etikety. POMNI: co nechceš, aby bylo činěno tobě, nečiň ty jiným, kde začínají práva druhých, tvé práva končí.



BANER na váš web, následující text stačí jen překopírovat a vložit:
<a href=" http://www.federmann.cz"><img src=" http://www.federmann.cz/images/stories/image437.gif" width="60" height="54" alt=" federmann.cz-Analog Audio"></a>



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: ned 24. črc 2011 17:44:28 
Offline
Začátečník

Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24
Příspěvky: 12
Zdravím pane Federman.
Potřeboval bych váš zesilovač využít pro nestandartní aplikaci.Potřebuji roztočit asynchronní motorek 100W/220V alespoň na 20000 ot/min.Zkoušel jsem to nejprve se slabším motorem 30W.Sestava byla:Laptop-jednoduchý program generátor,zesilovač tda2050 posílený tranzistory KD,trafo asi 50W zapojené naopak.Dostal jsem se jen na 300Hz tj.asi 18000 ot.Dále to prostě nejde,vždy odejde nepochopitelně tda.Koncové tranzistory to vydrží.Rozhodl jsem se proto využít vaši koncepci zesilovače,zdá se mi robustnější.Potřeboval bych poradit jaká úprava by byla vhodná pro tento typ vašeho zesilovače.Já bych asi odstranil R11,R12,D8,D9 a zvětšil R13 na 50k.Signál z laptopu není moc silný.K čemu slouží ten vývod z R14.Děkuji za radu.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: pon 25. črc 2011 9:09:53 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
Nejdříve bych se zeptal, co je to za motor, transformátor a jaký máte zdroj. Realizovatelné to samozřejmě je. U takových otáček je třeba dbát na bezpečnost! V mládí jsem točíval motory, až do jejich destrukce a není to žádná sranda!


Motor na cca 3tis.ot/min je konstruován s dostatečnou rezervou, ale 20tis.ot/min je již značné přetížení, odstředivé síly se snaží motor roztrhnout a když se jim podaří utrhnout alespoň malý kousek, pak se stává motor nevyvážený a následuje jeho rychlý rozlet. Asynchronní motor má zřejmě kotvu nakrátko a nemá při tomto výkonu ani klec, tím by mohl být stabilnější, přesto bezpečnost na prvním místě!


Co se týče motoru, ale stejně transformátoru, oba se dostávají nad 300Hz a nejsem si jist jejich magnetickými vlastnostmi. U zesilovače stačí dát tranzistory MJ11032/MJ11033 (120V/50A) a přidat dvě rychlé výkonové diody mezi výstup a ± napájení.


Ještě bych se zeptal, jaké bylo to zapojení s tda2050?


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: úte 26. črc 2011 12:33:32 
Offline
Začátečník

Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24
Příspěvky: 12


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: stř 27. črc 2011 13:54:49 
Offline
Začátečník

Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24
Příspěvky: 12


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: stř 27. črc 2011 14:27:46 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
Ten dělič musíte vytvořit na vstupu, tedy přidat odpor 27kΩ mezi bázi T1 a kladné napájení. pak bude zem dole a napájení nahoře, zem pro - vstup bude dána děličem, výstupní kondenzátor to zase stejnosměrně oddělí. Bez emitorových odporu a jejich přemostění diodami to nebude nastavitelné.


http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... A2050.html

Ale nezatracoval bych ani verzi s tím TDA, na místech T1 a T2 bych použil darlingtony, jak jsem již psal, do jejich emitorů bych dal 10R přemostěné schotky diodami, přesně jak je to u mého zesilovače a v napájení TDA bych nepoužil 1R5, ale jednu diodu 1N4001 a do série odpor o něco větší, abych nastavil napětí na 10R odporu cca 100mV. Diody 1N4001 bych nahradil rovněž schotky diodami.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: stř 27. črc 2011 18:09:29 
Offline
Začátečník

Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24
Příspěvky: 12
Dávat na výkonové TDA darlingtony mne nenapadlo ale asi to vyzkouším.Je to snažší než lepit nový zesilovač.Snad to 5 tda s těmi darlingtony už vydrží :D .Díky za fundované rady.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: pon 01. srp 2011 10:25:51 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
Jak to pokračuje?


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: stř 03. srp 2011 22:55:57 
Offline
Začátečník

Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24
Příspěvky: 12
Zrovna nijak.Smažím se tady v Bulharsku u moře.Další pokusy budu provádět až někdy na podzim.To bude více času.S výsledky se pak pochlubím.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: stř 03. srp 2011 22:59:45 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
Tak si to krásně užijte.

Federmann


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: úte 30. srp 2011 22:46:39 
Offline
Začátečník

Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24
Příspěvky: 12
Tak jsem použil stávající zapojení jen ty diody jsem vyměnil za rychlé a šlape to zatím dobře.Dává to až 10A.Problém zase nastal s kondenzátorama.Velmi se hřejou.Jak filtrační tak hlavně výstupní-málem startoval.Ideální by byl symetrický zdroj.Musím vyzkoušet jiné typy kondenzátoru a možna jiný slabší motor.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: úte 30. srp 2011 22:54:33 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
Je jich tam třeba dát více a musí mít malou impedanci Rs, nejlépe je složit s velkých kapacit a přidat keramické řádu µF a menších aby se proudy rozdělily.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: stř 31. srp 2011 22:55:01 
Offline
Začátečník

Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24
Příspěvky: 12
Zapojení více kondenzátorů se plně osvědčilo.Nyní generátor funguje výborně.Zkoušel jsem to i na motoru 60W,2770ot,50Hz.Provedl jsem na něm jednoduchý závodní tuning-odmontoval jsem ventilátor a promazal ložiska olejem do šicího stroje.Postupně jsem to vytáhnul až na 390Hz,tj něco přes 20000 ot.Motor by šel ještě dál ale hřálo se ložisko má trochu vůli.Objevuje se tu zajímavý jev.Se vzrůstajícími otáčkami klesá proud a roste napětí na motoru až přes 500V.Ještě nevím jak se to bude chovat při delším provozu.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: stř 31. srp 2011 23:52:27 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
Držím palce a chtělo by to i nějaké foto...

B.F.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: stř 07. zář 2011 20:55:15 
Offline
Začátečník

Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24
Příspěvky: 12
Po elektrické stránce mám již zapojeni celkem vychytané.Potřebuju ještě vyrobit setrvačník o hmotnosti do 1Kg.Použiju ho na ten 60W motor.Se setrvačníkem se na 20000 ot zdaleka nedostanu.Bude tu hrát roli odpor vzduchu.Další problém je že ke svému pokusu potřebuji elektronickou váhu s rozlišením kolem 10g.Bohužel nemám žádného známého lékarníka.Vy pracujete ve školství.Neměl byste náhodou možnost podobnou váhu zapůjčit v nějakém fyzikálním kabinetu?Samozřejmě že bych se za ni zaručil a případně poskytnul zálohu v ceně váhy.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: stř 07. zář 2011 21:07:54 
Offline
Začátečník

Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24
Příspěvky: 12
Rozlišení ne 10g ale 10 mg.Na 10g by mi stačila normální kuchyňská digitální.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: stř 07. zář 2011 21:38:53 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
To všechno je již minulostí, dnes je to jenom o PC a SW, stará dobrá klasika již dávno ustoupila byla zapomenuta, takže váhy již několik let nejsou.

Přesnost 10mg to výrazně prodraží, ale 100mg stojí pár korun http://eshop.satria.cz/satria/eshop/2-1 ... 1000g-0-1g nebo jen 10dkg http://eshop.satria.cz/satria/eshop/2-1 ... 100g-0-01g k čemu zajímavému to má sloužit?


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: stř 07. zář 2011 22:15:53 
Offline
Začátečník

Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24
Příspěvky: 12
100 mg je na hranici zjistitelnosti.Je zde předpoklad že těleso pohybující se v gravitačním poli má svou určitou hybnost.Pokud zvýšíme hybnost tělesa například rotačním pohybem změní se jiný parametr a to je hmotnost tělesa a to tak aby celková hybnost tělesa zůstala zachována.Prakticky je zde pokles hmotnosti řádově v mg.Chci zjistit jestli je to lineární s otáčkama a souvislost s orientací na světové strany.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: čtv 08. zář 2011 6:54:35 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Příspěvky: 2575
Jsou daleko přesnější váhy, ale ty stojí desítky tisíc, hlavní problém bude ještě v celkové hmotnosti, nejde ani tak o 10mg ale o přesnost 1:1000 je nedostatečná http://www.levnevahy.cz/analyticka-vaha ... 286-detail pak rychle roste cena i další problémy, jako odstínění od okolí a pod. spíše ba to chtělo nalézt jiné řešení. Mít dva předměty, navzájem je vyvážit princip rovnováhy, a po roztočení by se měla rovnováha porušit, dala by se dosáhnout větší přesnost, ale zřejmě by se jednalo o výrobu vlastního přípravku.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: čtv 08. zář 2011 21:49:16 
Offline
Začátečník

Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24
Příspěvky: 12
Taky mne to napadlo.Je to jedno z možných řešení.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Výkonový generátor
Nový příspěvekNapsal: stř 21. zář 2011 20:54:48 
Offline
Začátečník

Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24
Příspěvky: 12
Natrefil jsem na na jednu velmi zajímavou věc v souvislosti se svým generátorem pro napájení elektromotoru.Hledal jsem možnosti jak snížit odběr motoru ve vysokých otáčkách neboť výstupní trafo je dosti přetěžováno jak proudově tak i napěťově.Napadlo mne zda by motor náhodou nešel nabudit do rezonance přidáním určité kapacity do série s vinutím.Tak jsem do hodil do vyhledávače a ejhle.Pan inženýr Kopecký má tuto poroblematiku perfektně zpracovanou,matematicky doloženou a taky patentovanou.Tak jsem to tedy zkoušel podle jeho vzorců vypočítat potřebnou kapacitu na můj motor a opravdu to funguje.V rezonanci stačí elektromotoru při stejném jmenovitém proudu daleko menší napájecí napětí v mém případě asi o 50% nižší.Při vyšších kmitočtech jsem to ještě nezkoušel.Předpokládám že tam bude tento efekt ještě výraznější.Nerad bych ale odpálil aparát musím pomalu.http://free-energy.webpark.cz/


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron


POWERED_BY
Český překlad – phpBB.cz