Výkonový generátor

Byla zřízena pouze jako poradna a není určena pro vedení jakýchkoliv diskuzí. Prosím položte srozumitelnou otázku, na kterou vám bude zodpovězeno.
Pokud pro vás nebude odpověď dostatečná, položte doplňující otázku, nebo využijte možnost diskusního fóra, kde se může vyjádřit každý.
Pravidla fóra
Patero:

1. Při registraci uváděj pravdivé kontaktní informace, web má vyšší míru zabezpečení a registraci musíš potvrdit. O dění na webu budeš dle vlastního nastavení průběžně informován na uvedený e-mail.
2. Nepoužívej více účtů. Při jakýchkoliv problémech se svým účtem se obrať e-mailem na administrátora fóra.
3. Nezakládej stejná témata, která již někdo založil.
4. Neodváděj diskuzi od tématu, piš pouze příspěvky, které chceš sdělit všem, pro ostatní příspěvky a komunikaci využij SZ (soukromé zprávy) ICQ či jiný neveřejný komunikační kanál.
5. Dodržuj pravidla Net-etikety. POMNI: co nechceš, aby bylo činěno tobě, nečiň ty jiným, kde začínají práva druhých, tvé práva končí.



BANER na váš web, následující text stačí jen překopírovat a vložit:
<a href=" http://www.federmann.cz"><img src=" http://www.federmann.cz/images/stories/image437.gif" width="60" height="54" alt=" federmann.cz-Analog Audio"></a>
abrusin
Začátečník
Příspěvky: 12
Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24

Výkonový generátor

Nový příspěvek od abrusin »

Zdravím pane Federman.
Potřeboval bych váš zesilovač využít pro nestandartní aplikaci.Potřebuji roztočit asynchronní motorek 100W/220V alespoň na 20000 ot/min.Zkoušel jsem to nejprve se slabším motorem 30W.Sestava byla:Laptop-jednoduchý program generátor,zesilovač tda2050 posílený tranzistory KD,trafo asi 50W zapojené naopak.Dostal jsem se jen na 300Hz tj.asi 18000 ot.Dále to prostě nejde,vždy odejde nepochopitelně tda.Koncové tranzistory to vydrží.Rozhodl jsem se proto využít vaši koncepci zesilovače,zdá se mi robustnější.Potřeboval bych poradit jaká úprava by byla vhodná pro tento typ vašeho zesilovače.Já bych asi odstranil R11,R12,D8,D9 a zvětšil R13 na 50k.Signál z laptopu není moc silný.K čemu slouží ten vývod z R14.Děkuji za radu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
Federmann
Administrátor
Příspěvky: 2576
Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od Federmann »

Nejdříve bych se zeptal, co je to za motor, transformátor a jaký máte zdroj. Realizovatelné to samozřejmě je. U takových otáček je třeba dbát na bezpečnost! V mládí jsem točíval motory, až do jejich destrukce a není to žádná sranda!


Motor na cca 3tis.ot/min je konstruován s dostatečnou rezervou, ale 20tis.ot/min je již značné přetížení, odstředivé síly se snaží motor roztrhnout a když se jim podaří utrhnout alespoň malý kousek, pak se stává motor nevyvážený a následuje jeho rychlý rozlet. Asynchronní motor má zřejmě kotvu nakrátko a nemá při tomto výkonu ani klec, tím by mohl být stabilnější, přesto bezpečnost na prvním místě!


Co se týče motoru, ale stejně transformátoru, oba se dostávají nad 300Hz a nejsem si jist jejich magnetickými vlastnostmi. U zesilovače stačí dát tranzistory MJ11032/MJ11033 (120V/50A) a přidat dvě rychlé výkonové diody mezi výstup a ± napájení.


Ještě bych se zeptal, jaké bylo to zapojení s tda2050?
abrusin
Začátečník
Příspěvky: 12
Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od abrusin »

Federmann píše:Nejdříve bych se zeptal, co je to za motor, transformátor a jaký máte zdroj. Realizovatelné to samozřejmě je. U takových otáček je třeba dbát na bezpečnost! V mládí jsem točíval motory, až do jejich destrukce a není to žádná sranda!


Motor na cca 3tis.ot/min je konstruován s dostatečnou rezervou, ale 20tis.ot/min je již značné přetížení, odstředivé síly se snaží motor roztrhnout a když se jim podaří utrhnout alespoň malý kousek, pak se stává motor nevyvážený a následuje jeho rychlý rozlet. Asynchronní motor má zřejmě kotvu nakrátko a nemá při tomto výkonu ani klec, tím by mohl být stabilnější, přesto bezpečnost na prvním místě!


Co se týče motoru, ale stejně transformátoru, oba se dostávají nad 300Hz a nejsem si jist jejich magnetickými vlastnostmi. U zesilovače stačí dát tranzistory MJ11032/MJ11033 (120V/50A) a přidat dvě rychlé výkonové diody mezi výstup a ± napájení.


Ještě bych se zeptal, jaké bylo to zapojení s tda2050?
Použil jsem toto zapojení jen namísto 2030 jsem dal 2050.Při proudu nad 5A šváb odešel. Roztržení rotoru bych se nebál.Je chráněn hmotným statorem podle výkonu motoru.Horší to bude se setrvačníkem který chci na něj namontovat.Při vyšších kmitočtech funguje trafo i motor lépe.Myslím že jsou tam menší stráty a u motoru se zvětšuje impedance vinutí.Napájel jsem ho obdélnikovým průběhem 300Hz /520V.Proud jsem neměřil ale bude úměrně nižší.Motor ani trafo se nehřály.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
abrusin
Začátečník
Příspěvky: 12
Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od abrusin »

abrusin píše:
Federmann píše:Nejdříve bych se zeptal, co je to za motor, transformátor a jaký máte zdroj. Realizovatelné to samozřejmě je. U takových otáček je třeba dbát na bezpečnost! V mládí jsem točíval motory, až do jejich destrukce a není to žádná sranda!


Motor na cca 3tis.ot/min je konstruován s dostatečnou rezervou, ale 20tis.ot/min je již značné přetížení, odstředivé síly se snaží motor roztrhnout a když se jim podaří utrhnout alespoň malý kousek, pak se stává motor nevyvážený a následuje jeho rychlý rozlet. Asynchronní motor má zřejmě kotvu nakrátko a nemá při tomto výkonu ani klec, tím by mohl být stabilnější, přesto bezpečnost na prvním místě!


Co se týče motoru, ale stejně transformátoru, oba se dostávají nad 300Hz a nejsem si jist jejich magnetickými vlastnostmi. U zesilovače stačí dát tranzistory MJ11032/MJ11033 (120V/50A) a přidat dvě rychlé výkonové diody mezi výstup a ± napájení.


Ještě bych se zeptal, jaké bylo to zapojení s tda2050?
Použil jsem toto zapojení jen namísto 2030 jsem dal 2050.Při proudu nad 5A šváb odešel. Roztržení rotoru bych se nebál.Je chráněn hmotným statorem podle výkonu motoru.Horší to bude se setrvačníkem který chci na něj namontovat.Při vyšších kmitočtech funguje trafo i motor lépe.Myslím že jsou tam menší stráty a u motoru se zvětšuje impedance vinutí.Napájel jsem ho obdélnikovým průběhem 300Hz /520V.Proud jsem neměřil ale bude úměrně nižší.Motor ani trafo se nehřály.
Bohužel nemám k dispozici dostatečně výkonný symetrický zdroj.Trochu jsem zprznil vaše zapojení.Myslíte že by to takto mohlo fungovat?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
Federmann
Administrátor
Příspěvky: 2576
Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od Federmann »

Ten dělič musíte vytvořit na vstupu, tedy přidat odpor 27kΩ mezi bázi T1 a kladné napájení. pak bude zem dole a napájení nahoře, zem pro - vstup bude dána děličem, výstupní kondenzátor to zase stejnosměrně oddělí. Bez emitorových odporu a jejich přemostění diodami to nebude nastavitelné.


http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... A2050.html

Ale nezatracoval bych ani verzi s tím TDA, na místech T1 a T2 bych použil darlingtony, jak jsem již psal, do jejich emitorů bych dal 10R přemostěné schotky diodami, přesně jak je to u mého zesilovače a v napájení TDA bych nepoužil 1R5, ale jednu diodu 1N4001 a do série odpor o něco větší, abych nastavil napětí na 10R odporu cca 100mV. Diody 1N4001 bych nahradil rovněž schotky diodami.
abrusin
Začátečník
Příspěvky: 12
Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od abrusin »

Dávat na výkonové TDA darlingtony mne nenapadlo ale asi to vyzkouším.Je to snažší než lepit nový zesilovač.Snad to 5 tda s těmi darlingtony už vydrží :D .Díky za fundované rady.
Uživatelský avatar
Federmann
Administrátor
Příspěvky: 2576
Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od Federmann »

Jak to pokračuje?
abrusin
Začátečník
Příspěvky: 12
Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od abrusin »

Zrovna nijak.Smažím se tady v Bulharsku u moře.Další pokusy budu provádět až někdy na podzim.To bude více času.S výsledky se pak pochlubím.
Uživatelský avatar
Federmann
Administrátor
Příspěvky: 2576
Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od Federmann »

Tak si to krásně užijte.

Federmann
abrusin
Začátečník
Příspěvky: 12
Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od abrusin »

Tak jsem použil stávající zapojení jen ty diody jsem vyměnil za rychlé a šlape to zatím dobře.Dává to až 10A.Problém zase nastal s kondenzátorama.Velmi se hřejou.Jak filtrační tak hlavně výstupní-málem startoval.Ideální by byl symetrický zdroj.Musím vyzkoušet jiné typy kondenzátoru a možna jiný slabší motor.
Uživatelský avatar
Federmann
Administrátor
Příspěvky: 2576
Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od Federmann »

Je jich tam třeba dát více a musí mít malou impedanci Rs, nejlépe je složit s velkých kapacit a přidat keramické řádu µF a menších aby se proudy rozdělily.
abrusin
Začátečník
Příspěvky: 12
Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od abrusin »

Zapojení více kondenzátorů se plně osvědčilo.Nyní generátor funguje výborně.Zkoušel jsem to i na motoru 60W,2770ot,50Hz.Provedl jsem na něm jednoduchý závodní tuning-odmontoval jsem ventilátor a promazal ložiska olejem do šicího stroje.Postupně jsem to vytáhnul až na 390Hz,tj něco přes 20000 ot.Motor by šel ještě dál ale hřálo se ložisko má trochu vůli.Objevuje se tu zajímavý jev.Se vzrůstajícími otáčkami klesá proud a roste napětí na motoru až přes 500V.Ještě nevím jak se to bude chovat při delším provozu.
Uživatelský avatar
Federmann
Administrátor
Příspěvky: 2576
Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od Federmann »

Držím palce a chtělo by to i nějaké foto...

B.F.
abrusin
Začátečník
Příspěvky: 12
Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od abrusin »

Po elektrické stránce mám již zapojeni celkem vychytané.Potřebuju ještě vyrobit setrvačník o hmotnosti do 1Kg.Použiju ho na ten 60W motor.Se setrvačníkem se na 20000 ot zdaleka nedostanu.Bude tu hrát roli odpor vzduchu.Další problém je že ke svému pokusu potřebuji elektronickou váhu s rozlišením kolem 10g.Bohužel nemám žádného známého lékarníka.Vy pracujete ve školství.Neměl byste náhodou možnost podobnou váhu zapůjčit v nějakém fyzikálním kabinetu?Samozřejmě že bych se za ni zaručil a případně poskytnul zálohu v ceně váhy.
abrusin
Začátečník
Příspěvky: 12
Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od abrusin »

Rozlišení ne 10g ale 10 mg.Na 10g by mi stačila normální kuchyňská digitální.
Uživatelský avatar
Federmann
Administrátor
Příspěvky: 2576
Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od Federmann »

To všechno je již minulostí, dnes je to jenom o PC a SW, stará dobrá klasika již dávno ustoupila byla zapomenuta, takže váhy již několik let nejsou.

Přesnost 10mg to výrazně prodraží, ale 100mg stojí pár korun http://eshop.satria.cz/satria/eshop/2-1 ... 1000g-0-1g nebo jen 10dkg http://eshop.satria.cz/satria/eshop/2-1 ... 100g-0-01g k čemu zajímavému to má sloužit?
abrusin
Začátečník
Příspěvky: 12
Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od abrusin »

100 mg je na hranici zjistitelnosti.Je zde předpoklad že těleso pohybující se v gravitačním poli má svou určitou hybnost.Pokud zvýšíme hybnost tělesa například rotačním pohybem změní se jiný parametr a to je hmotnost tělesa a to tak aby celková hybnost tělesa zůstala zachována.Prakticky je zde pokles hmotnosti řádově v mg.Chci zjistit jestli je to lineární s otáčkama a souvislost s orientací na světové strany.
Uživatelský avatar
Federmann
Administrátor
Příspěvky: 2576
Registrován: pát 15. kvě 2009 11:16:10
Kontaktovat uživatele:

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od Federmann »

Jsou daleko přesnější váhy, ale ty stojí desítky tisíc, hlavní problém bude ještě v celkové hmotnosti, nejde ani tak o 10mg ale o přesnost 1:1000 je nedostatečná http://www.levnevahy.cz/analyticka-vaha ... 286-detail pak rychle roste cena i další problémy, jako odstínění od okolí a pod. spíše ba to chtělo nalézt jiné řešení. Mít dva předměty, navzájem je vyvážit princip rovnováhy, a po roztočení by se měla rovnováha porušit, dala by se dosáhnout větší přesnost, ale zřejmě by se jednalo o výrobu vlastního přípravku.
abrusin
Začátečník
Příspěvky: 12
Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od abrusin »

Taky mne to napadlo.Je to jedno z možných řešení.
abrusin
Začátečník
Příspěvky: 12
Registrován: ned 24. črc 2011 16:48:24

Re: Výkonový generátor

Nový příspěvek od abrusin »

Natrefil jsem na na jednu velmi zajímavou věc v souvislosti se svým generátorem pro napájení elektromotoru.Hledal jsem možnosti jak snížit odběr motoru ve vysokých otáčkách neboť výstupní trafo je dosti přetěžováno jak proudově tak i napěťově.Napadlo mne zda by motor náhodou nešel nabudit do rezonance přidáním určité kapacity do série s vinutím.Tak jsem do hodil do vyhledávače a ejhle.Pan inženýr Kopecký má tuto poroblematiku perfektně zpracovanou,matematicky doloženou a taky patentovanou.Tak jsem to tedy zkoušel podle jeho vzorců vypočítat potřebnou kapacitu na můj motor a opravdu to funguje.V rezonanci stačí elektromotoru při stejném jmenovitém proudu daleko menší napájecí napětí v mém případě asi o 50% nižší.Při vyšších kmitočtech jsem to ještě nezkoušel.Předpokládám že tam bude tento efekt ještě výraznější.Nerad bych ale odpálil aparát musím pomalu.http://free-energy.webpark.cz/
Odpovědět