Pane Federmanne. Vím, že rád děláte z lidí blbce, ale v tomhle jste bohužel úplně mimo. 1. Na měření bedny nemusíte mít dnes žádnou akustickou komoru, neb věci znalý člověk si umí poskládat měření z nearfield a farfield. 2. Subwoofer není totéž, co klasický 3-pásmo 3. Bedna musí hrát dobře na jakýmkoli zesilovači i bez ekvalizace 4. Ukvapené závěry jste udělal Vy na Vašem Webu. Srovnáváte tam charku bývalých Tesel měřených v komoře, proti VMA-I měřenými ve zkráceném FFT okně (jen farfield) a k tomu tam ještě zamícháte JBL, které byli měřené zase v okně (a zase farfield), ale na úplně jiném místě (a tedy s jinou délkou FFT). A demostrujete tím přenos nízkých tónů (který tím pádem vlastně měřen vůbec nebyl). Žádný fundovaný člověk, co má v tomhle oboru alespoň nějaké znalosti, něco nastavěno, něco naměřeno a pána Boha při sobě, by tohle neudělal. 5. Bafflestep se nekompenzuje pouhým snížením citlivosti, ale zařazením indukčnosti, která nárust na středech vlivem ozvučnice potlačí. Bohužel je to doprovázeno určitým snížením citlivosti. Nemusí to být nutně 6dB. Někdy jsou to 2, někdy 3, někdy 4dB...záleží na trozměrech ozvučnice atd.
Neumím Vám vysvětlit, proč Váš zesilovač na VMA-I nehrál basy. Nebyl jsem při tom testu a možná ani není pravda, že ty basy nehrál. Jak už jste někde psal, pokud se nejedná o slepý test, je posuzování zvuku silně (nebo spíš čistě?) subjektivní záležitost. A stím souhlasím. Jen Vám říkám, že si to vysvětlujete špatně. Pokud jakoukoli bednu změřím v místnosti dlouhý 2m, mikrofonem vzdáleným od bedny 1m, tak okno budu mít tak krátký, že změřený rozsah bude začínat na 1kHz. A bude úplně šumafuk, jestli se bude jednat o chrastítka k PC s objemem 1L, Vámi uvedený subwoofer, nebo 3-pásma VMA. Pod frekvencí 1kHz to bude vypadat všechno stejně.
Pane Federmanne, zkuste občas uznat, že i Vy se můžete zmýlit a udělat chybu. A nechte se občas poučit. Dál v týhle debatě pokračovat nebudu. Argumenty jsem předložil, napsal vše, co jsem mněl na srdci a dál si to už proberte jako chcete. Klidně mně rozneste na svým webu, mně to neublíží. Přeji hodně úspěchů. -Jednorožec-
|